Renginiai

Marco Blocho knygos „Istorijos apologija, arba Istoriko amatas“ pristatymas

433978242_802131068604469_6336810668761310432_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, balandžio 04, 2024 18:00
Vieta
Didžioji g. 1
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Aukso žuvys ir Prancūzų Institutas Lietuvoje / Institut Français de Lituanie
„Marco Blocho „Istorijos apologija, arba Istoriko amatas“ yra vertinga knyga daugeliu atžvilgių, tiek kaip tikras istorijos mokslo lobynas, tiek kaip savojo laiko dokumentas, tiek kaip literatūrinis kūrinys. Istorikas ją skaitydamas turės galimybę sugrįžti prie sąvojo amato branduolio. Mokslininkas ir mokslu besidominantis žmogus galės geriau suprasti, kas būdinga istorijai kaip mokslinei disciplinai, siekiančiai pažinimo. Galiausiai skaitantis žmogus „Istorijos apologijoje“ atras nuoširdžią konkretaus žmogaus gyvenimo akimirkos ir jo profesinės, etinės ir žmogiškosios visumos išpažintį. Tam tikra prasme tai istoriko knyga apie dabartį, nes tik dabartyje praeities įvykiai ir reiškiniai virsta istorija, o ateitis įgauna perspektyvą.“
Taip apie prancūzų istoriko, medievisto Marco Blocho knygą „Istorijos apologija“ sako knygos vertėjas Vytautas Volungevičius. Po Blocho žūties surastas rankraštis pirmą kartą buvo publikuotas 1949 m. ir iki šiol išlieka viena pamatinių istoriografinių studijų.
Kviečiame pasikalbėti apie M. Blochą, jo tyrimus ir keliamus esminius klausimus: kas yra istorija, kokia istoriko darbo prasmė, kokie istoriko darbo principai, kam istorija, kaip mokslas, reikalinga žmogui ir visuomenei.
Renginyje dalyvaus knygos vertėjas iš prancūzų kalbos Vytautas Volungevičius, istorikas Aurelijus Gieda ir filosofas Kęstas Kirtiklis.
Pokalbį moderuos istorikas Norbertas Černiauskas.
Knyga „Istorijos apologiją, arba „Istoriko amatas“:
https://www.auksozuvys.lt/.../istorijos-apologija-arba...
Bus galima įsigyti renginyje.
***
Présentation d’« Apologie pour l’histoire ou Métier d‘historien » de Marc Bloch
L’Institut français de Lituanie et la maison d’édition « Aukso žuvys » vous invitent à la présentation de la traduction en lituanien d’« Apologie pour l’histoire ou Métier d‘historien » de Marc Bloch. Participants : le traducteur du livre Vytautas Volungevičius, l'historien Aurelijus Gieda et le philosophe Kęstas Kirtiklis. La rencontre sera animée par l'historien Norbertas Černiauskas.
Lors de cette présentation, les participants parleront de Marc Bloch, de ses recherches et des questions fondamentales qu'il soulève : qu'est-ce que l'histoire, quel est le sens du travail de l'historien, quels sont les principes de travail de l'historien, pourquoi l'histoire en tant que science est nécessaire à l'homme et à la société.
En lituanien uniquement.