Renginiai

Slaptieji pasaulio tekstai: Senovės Egiptas ir Toto knyga

429808277_791758786322007_6215332604011896837_n
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Ketvirtadienis, kovo 07, 2024 18:00
Vieta
Gedimino pr. 51
Vilnius, Lietuva
Organizuoja
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvos ezoterizmo studijų grupė - Lithuanian Esotericism Study Group
Antroje ciklo paskaitoje egiptologas dr. Tadas Rutkauskas (Vytauto Didžiojo universitetas) kalbės apie slaptuosius tekstus ir jų reikšmę Senovės Egipto religijoje.
Paslaptingi Senovės Egipto religiniai simboliai, mitai ir rašto ženklai – hieroglifai – nuo Antikos laikų žadino kitataučių vaizduotę. Jau graikai Senovės Egiptą laikė ypatingos išminties ir paslėpto žinojimo šaltiniu. Nenuostabu, kad kraštas prie Nilo tapo vienu iš svarbiausių hermetizmo ir ezoterizmo tradicijų pamatų. Šiame Egipto, kaip dieviškos išminties šaltinio, vaizdinyje centrinį vaidmenį atlieka dievas Totas, graikiškasis Hermis Trismegistas. Vis dėlto, kiek Senovės Egiptas vėlesniuose ezoteriniuose tekstuose susijęs su istorine realybe ir tikrąja senovės egiptiečių religija? Ar demotinis tekstas, pavadintas Toto knyga, gali būti laikomas jungtimi tarp Senovės Egipto ir hermetizmo tradicijų?
Paskaita vyks kovo 7 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje, III a., 305 kab.
Viešų paskaitų ciklas „Slaptieji pasaulio tekstai“ skirtas reikšmingiausiems ezoterizmo istorijai tekstams pristatyti.
Paskaitose klausytojai supažindami su pačių tekstų turiniu, bandoma atsakyti į klausimą, kodėl tam tikras tekstas tampa reikšmingas kultūroje ir palieka įspaudą idėjų istorijoje. Koks šių knygų santykis su kitais ezoterizmo tekstais ir su meniniais, politiniais, moksliniais bei religiniais kontekstais, kokių socialinių procesų apsuptyje tekstas pasirodė ir kokį poveikį padarė visuomenei?
Vakarų pasaulio istorinę paletę apimantys tekstai leis pažvelgti į ezoterizmo istoriją, atpažinti ryškesnius ezoterinius sąjūdžius bei asmenybes, o skirtingoms disciplinoms atstovaujantys lektoriai padės kritiškai ir tarpdiscipliniškai įvertinti sudėtingą ir nevienalytį ezoterizmo reiškinį.
Paskaitų ciklo organizatoriai: Lietuvos ezoterizmo studijų grupė (LESG) prie Lietuvos religijotyrininkų draugijos ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.
Numatomos paskaitos:
Kovo 21 d. „Evangelija pagal Tomą“, dokt. Gražina Kelmelytė-Ratniece
Balandžio 4 d. „Picatrix“, dokt. Ina Kiseliova-El Marassy
Balandžio 18 d. „Sefer ha-zohar“, doc. dr. Aušra Pažėraitė
Gegužės 9 d. Heinricho Kornelijaus Agrippos „De occulta philosophia“, dr. Laima Bucevičiūtė
Gegužės 16 d. Rozeinkreicerių manifestai „Fama Fraternitatis“ ir „Confessio Fraternitatis“, prof. dr. Gintautas Mažeikis
Rugsėjo 5 d. Helenos P. Blavatskajos „Slaptoji doktrina“, prof. dr. Audrius Beinorius
Rugsėjo 19 d. Aleisterio Crowley’io „Liber AL vel Legis“, dokt. Adas Diržys
Rugsėjo 26 d. Carloso Castanedos „Don Chuano mokymas“, dr. Eglė Aleknaitė
Spalio 3 d. Antono Szandoro LaVey’aus „Šėtono biblija“, prof. dr. Milda Ališauskienė
Spalio 17 d. H. P. Lovecrafto „Necronomicon“, dr. Skaidra Trilupaitytė, dokt. Adomo Žudžio audiovizualinis performansas