Renginiai

Vytauto Valevičiaus knygos „Pažinti pasaulį: moralė“ pristatymas

crop_600x315_vytauto-valeviciaus-knygos-pazinti-pasauli-morale-pristatymas
Kategorija
Literatūrinis renginys
Data
Trečiadienis, kovo 20, 2024 17:30
Vieta
Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyrius (J. Janonio g. 9)
Klaipėda, Lietuva
Organizuoja
Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka

Kovo 20 d., trečiadienį, 17.30 val. kviečiame į konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančios Vytauto Valevičiaus knygos „Pažinti pasaulį: moralė“ pristatymą Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J. Janonio g. 9). Pokalbį su atoriumi ir svečiais, norinčiais pasisakyti moralės klausimu, moderuos rašytojas, eseistas, dramaturgas, visuomenės veikėjas Arvydas Juozaitis

Knyga „Pažinti pasaulį: Moralė“ yra nedidelės apimties, tačiau joje pateikiami principiniai sprendimai. Negalima jos vadinti mokslines, nes jos kalba ir paskirtis – padėti kiekvienam pasukti savo mintis taip, kad atrastum tą vienintelį sau priimtiną atsakymą.

Maža šio leidinio apimtis neleido nušviesti daugelio aktualių temų, nes laikas nuolat diktuoja vis naujas temas, tačiau daugelį temų, netilpusių šioje knygoje, autorius yra nagrinėjęs kituose leidiniuose. Knygos „Pažinti pasaulį: Moralė“ neginčytinas privalumas – ji yra parašyta gyvesne kalba, todėl suprantama visų amžių skaitytojams.

Knygos būna skirtingos: vienos pramoginės, kitos pažintinės, trečios mokomosios ir dar daug kitokių. Bet svarbiau matyti, kad tik nedaugelis iš jų yra naudingos. Siekimas pažinti pasaulį yra normalus ir natūralus. O viena iš gyvenimą reguliuojančių pusių yra moralė. Visi ją žino, bet ne visi supranta, iš kur ji radosi ir kam ji reikalinga. Knygoje „Pažinti pasaulį: Moralė“ galima rasti atsakymų į skirtingus klausimus: kas yra profesinė etika ir kam ji tarnauja, koks santykis tarp teisingumo ir naudingumo, kodėl žmonės vis dar kovoja už prigimtines teises, nesuvokdami, kas tai yra.

Dar sudėtingesni klausimai gal kiek per trumpai nušviečiami šioje knygoje, kur filosofijos klasikai prirašė storiausius tomus, sakykim, koks yra laisvės moralinis pagrindas arba ar įstatymas gali tapti moralės norma. Bet pradiniam etapui to gali pakakti, toliau kiekvienas gali tyrinėti pats. Tiesa, šią knygelę galima skaityti ir dalimis, jei viena ar kita tema pasirodys neįdomi, nors tuo galima būtų iš anksto abejoti.

Ši knyga pretenduoja tapti populiariausia „Klaipėdos knyga 2023“. Už knygas balsuoti galima svetainėje www.biblioteka.lt/balsavimas arba „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49, Klaipėda), kur eksponuojamos visos konkurse dalyvaujančios knygos.

Informavimo tikslais renginyje bus fotografuojama ir/ar filmuojama.